Ankara'da gezilecek yerleri blog makalemizde sizlerle paylaşıyor olacağız. Türkiye'nin Başkenti 5,6 Milyonluk nüfusu ile Türkiye'nin en kalabalık şehri olan Ankara'nın her köşesinde sizleri etkileyecek bir çok görsel güzelliğe sahip gezilecek yerler mevcuttur. Müzeler, Şehir Parkları Siyasal ve Kültürel Zenginlikler ve Herşeyden Önce Haymana Termal Otelleri, Kızılcıhamam Termal Otelleri Ankara'nın en çok göze çarpan alanlarından biridir.
Anıtkabir bunların başında gelmektedir. Anıtkabir Türkiye'de en çok ziyaret edilen simgesel yapılarından biri olduğunu biliyor muydunuz? Mustafa Kemal ATATÜRK'ün anıt mezarını'da içeren Anıtkabir 750.000 m2 alna sahip 1944'de yapımına başlanmış 1953 yılında tamamlanmış bir anıttır.
Anıtkabir Ankara'da Çankaya'da yer almaktadır. Atatürk ve Kurtuluş savaşı müzesi Müdafaa-i Hukuk Kulesi, Zafer Kulesi, Barış Kulesi, 23 Nisan Kulesi, İnkilap Kulesi, Aslanlı Yol, Tören Meydanı, Barış Parkı gibi bir çok etkileyici yerleri keşfedebilirsiniz.
Ankara'da Gezilecek Yerler; Ankara Kalesi
Ankara Kalesi'nin 5000 Yıl öncesine dayandığını biliyor muydunuz? Ankara Kalesi kentin binlerce yıllık tarihine tanıklık etmiş sembolik yapılarından birisidir. Altındağ bölgesine yakın olan tepe'den Ankara'nın tüm şehir güzelliği ve manzarasını seyretmek mümkün olabilmektedir.
Romalılar, Bizanslılar ve Osmanlı dönemlerinde restore edilen kalenin iç kısmı dışına oranla daha büyük gözükmektedir. Tarihi yapılar gezmek isteyenler için en çok keyif alınacak yerler arasında yer almaktadır.
Ankara'da Gezilecek Yerler Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Alt Salonda çağlar boyu Ankara ve Klasik Devirler bölümleri yer alan müzenin üst kısımlarında tarih yolculuğuna çıkmış gibi kendinizi hissedebilirsiniz. Kaltolik Çağ, Eski Tunç Çağı gibi binlerce yıl öncesinden kalma eserler teşhir ediliyor.
Anadolu Medeniyetleri Müzesi; Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan bir tarih ve arkeoloji müzesidir. Müzede, Anadolu'da yaşamış olan uygarlıklardan geriye kalan arkeolojik eserler kronolojik olarak sergilenmektedir.
1 Ekim 1921 tarihinde Akkale'de açılan "Eti Müzesi" veya diğer adıyla "Asar-ı Atika Müzesi" sayesinde oldu. Böylelikle, ileride Anadolu Medeniyetleri Müzesi adını alacak ve dünyanın en kapsamlı Anadolu uygarlıkları müzesine dönüşecek olan bir kurumun temelleri atılmış oldu.
Günümüzde Mahmut Paşa Bedesteni ve Kurşunlu Han'ın büyük bir kısmı teşhir salonu olarak kullanılmakta; hanın bodrum katındaki ahır kısmı ise depo görevi görmektedir. Müze bünyesinde ayrıca kütüphane, fotoğraf ve restorasyon atölyeleri, konferans salonu, laboratuvar ve araştırmacı odaları bulunur. Tarih öncesi çağlardan başlayarak günümüze kadar Anadolu topraklarında medeniyet kurmuş topluluklara ve halklara ait eserlerin kronolojik bir sıra ile sergilendiği ve bu yönüyle dünyanın sayılı müzeleri arasında yer alan Anadolu Medeniyetleri Müzesi; Avrupa Konseyi’ne bağlı Avrupa Müze Forumu (European Museum Forum) tarafından verilmekte olan Avrupa Yılın Müzesi Ödülü’nü 19 Nisan 1997 tarihinde İsviçre’nin Lozan kentinde 68 müze arasından birinci seçilerek almış ve Türkiye’de bu ödülü kazanan ilk müze olmuştur.[3]
(Kaynak Wikipedi)
Ankara'da Gezilecek Müzelerden Kurtuluş Savaşı Müzesi ( İlk Meclis)
Ulus'taki Kuruluş savaşı müzesi Türkiye Büyük Millet Meclisi olarak 1915 senesinde inşa edilmeye başlanmış 23 nisan 1920 'de meclis binası olarak açılmıştır. 23 Nisan 1961'de TBMM Müzesi, 23 Nisan 1981'de ise Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak yer almıştır.
Kurtuluş Savaşı Müzesi çerisinde yer alan eserlerden doğal olarak yapıya miras kalan eserler dönemin Meclis Başkanlığı makamına ait eserler, Riyaset makamı da denilen Başbakanlık makamı eserleri, bakanlara ait çeşitli eserler yer almaktadır. Bunlarla birlikte de alt katta fotoğrafhane ve çeşitli sanat eserleri sergilenmektedir. Üstte ise kongre dönemlerinin şahane ürünleri, anlaşmalara ait tutanaklar, dönemin ilginç telgrafları ve bizzat Mustafa Kemal imzalı yazışmalar bulunmaktadır. Diğer yandan Kurtuluş Savaşı Müzesi içerisinde yer alan Büyük Taarruz hatıraları da ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir.
(kanyak Wikipedi)
Ankara'da Gezilecek Yerler Hamamönü
Altındağ bölgesinin en naddie bölgelerinden biri olan Hamamönü tarihi yerleri gezmeyi tercih eden kişiler için vazgeçilmez bir eserdir. Osmanlı ve Cumhuriyetin ilk yıllarına ait kültürel zenginlikleri bir arada barındırıyor.
Hamamönü, Ankara ilinin Altındağ ilçesinde bulunan tarihi bir bölgedir. Hacettepe Mahallesi sınırlarında kalır. Bölgede bulunan 19. yüzyıl sivil mimarlık örneği tarihi binalar restore edilerek bölge yeniden canlandırılmıştır. Hamamönü, adını bir Türk boyu olan Oğuzların Bayındır boyu beylerinden Karacabey’in yaptırdığı Çifte Hamamdan almıştır. Tarihi Karacabey Hamamı burada bulunmaktadır. İstiklal Marşı’nın yazıldığı Mehmet Akif Ersoy Parkı ve parkın içerisinde Mehmet Akif Ersoy Müze Evi yer almaktadır.
(kaynak wikipedi)
Hamamönü Gezilecek Yerler – En Bilinen 10 Meşhur Mekan
1) Mehmet Akif Ersoy Kültür Evi.
2) Bazlama Dünyası Kafe Arkadaş
3) Faralya Kafe.
4) Yeşilçam Turkuaz Bahçe.
5) Hanzade Cafe.
6) Hacettepe Simit Konağı
7) Osman Bey Konağı
8) Bahçem Kafe.
Hamamönü, Osmanlı döneminde ihtiyaç sahiplerine, farklı şehirlerden gelenlere ve hastalara yardım için kurulan hayır kurumu olan eski Karacabey imaretinin de bir kısmını oluşturmaktadır. 19. yüzyılın mimarlık harikalarının yer aldığı semt, adını Karacabey Hamamı'ndan almıştır.
Hacettepe Mahallesi sınırlarında kalır. Bölgede bulunan 19. yüzyıl sivil mimarlık örneği tarihi binalar restore edilerek bölge yeniden canlandırılmıştır. Hamamönü, adını bir Türk boyu olan Oğuzların Bayındır boyu beylerinden Karacabey'in yaptırdığı Çifte Hamamdan almıştır. Tarihi Karacabey Hamamı burada bulunmaktadır.
Ankara'da Gezilecek Yerler ; Tuz Gölü
Tuz Gölü, Türkiye'nin İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara, Konya ve Aksaray illerinin sınırının kesiştiği yerde yer alan tuz gölüdür. Türkiye'nin tuz ihtiyacının %40'ı bu gölden sağlanır. Uzunluğu 80 Km, Alanı 1.665 Km2, Havzası: 11.900 km2, Genişlik 50 km, Yüzeysel Rakımı 905 M olan Tuz Gölü Şereflikoçhisar bölgesindedir.
Yağış alanı 11.900 km² olan Tuz Gölü, dışarıya akıntısı olmayan kapalı havza gölüdür. Yağış alanının genişliğine rağmen beslenme kaynakları zayıftır. Bölge yılda ortalama 324 mm/m² yağış ile Türkiye'nin en az yağış düşen alanlarındandır[3]. Göle su getiren akarsular, yazın suları iyice azalan ya da tamamen kuruyan derelerdir. Bunlar Şereflikoçhisar'dan gelen Peçenek Çayı, Aksaray'dan gelen Melendiz Çayı, güneyden ve batıdan gelen İnsuyu, Karasu, Kırkdelik çaylarıdır.
Bunlardan başka Beyşehir Gölünün fazla sularını Konya'nın atık sularıyla beraber Tuz Gölü'ne boşaltan DSİ tahliye kanalı da Tuz Gölü'nün su seviyesinin yükselmesine sebep olmaktadır. Gölün ortalama su seviyesi 40 cm civarında, yağışın arttığı mayıs ayında ise yaklaşık 110 cm'dir. Ağustos ayında göl büyük ölçüde kurur. Tuz oranının fazla oluşu, buharlaşma sonucunda göl sahasının büyük kısmında her yıl yenilenen 10–30 cm.lik tuz tortulaşmasına neden olmaktadır. Yaz sonlarına doğru Kaldırım Tuzlası ile karşı kıyı arasında yürümek mümkündür.
Bu mevsimde tuzluluk oranı binde 329 gibi dikkat çekici bir orana erişmektedir. Kimyasal bileşim itibarıyla burada mutfak tuzu (sodyum klorür) karakterinde bir tuzluluk hakimdir ve sodyum klorür oranı, magnezyum klorür ve sodyum sülfat oranlarından yüksektir. (Kaynak VİKİPEDİ)
Aksaray'ın sınırları içerisinde yer alan tuz gölü Türkiye'nin en zengin havzalarından birisidir. Yaban kuşlarının güzergahı üzerinde yer alan tuz gölü sulak bir alan olmaması nedeni ile göçmen kuşlarının tercihi olabilmektedir. Kış mevsiminde donmayan göl olması göçmen kuşlar için iyi bir barınak ve görsellik açısından fotoğraf çekecekler için bulunmaz bir kültürel alanlardan birisidir.
Özellikle Flamingo, turna, yaban kazı, kılıçgaga gibi kuşların ve ördeklerin zenginleştirdiği görselliği keşfetmek oldukça güzel olacaktır.
Aksaray şehir merkezine 50 Km uzaklıktadır.